Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

dinsdag 2 juli 2024

13:00 - 22:30
Locatie

Raadzaal, Stadhuis Arnhem

Voorzitter
C. van Eert

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening en vaststellen agenda
  2. 2

    Raadsleden kunnen tot uiterlijk de maandag voorafgaand aan de raadsvergadering voor 12.00 uur korte en duidelijke vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Indien er geen vragen zijn vervalt de rondvraag.

  3. 2.a
    BESPREEKSTUKKEN (waarover debat en besluitvorming plaatsvindt)
  4. 4

    Stemuitslag

    voor 81%
    tegen 19%
    voor
    Fractie BR (1), Fractie CU (raadsleden) (1), Fractie D66 (raadsleden) (3), Fractie GL (raadsleden) (5), Fractie GPRB (raadsleden) (4), Fractie PvdA (raadsleden) (4), Fractie VVD (raadsleden) (4)
    tegen
    Fractie CDA (raadsleden) (3), Fractie VPR (raadsleden) (2)

    Bijlagen

    Besluit

    1. De Solide Kadernota 2025-2028 vast te stellen met dien verstande dat:
    a. De Raad qua financiën alleen het totaal van de autonome ontwikkelingen en ombuigingen vaststelt;
    b. De onderbouwing van de volgende thema’s herijkt wordt:
    i. Financiële bestaanszekerheid
    ii. Vitaal en gezond
    iii. Sociale basis
    iv. Organisatie
    v. Algemene dekkingsmiddelen en overhead
    c. Bij deze herijking de volgende randvoorwaarden gehanteerd worden:
    i. De financiële opgave is uitzonderlijk groot. Zowel de eigen organisatie, inwoners en organisaties met een subsidierelatie zullen hier een bijdrage aan leveren.
    ii. We zoeken de besparing in eerste instantie in een soberder uitvoering van medebewindstaken, verminderen van externe inhuur en personele effecten. Bij de begroting worden hier concrete en realistische bedragen voor ombuigingen aan gekoppeld die in balans zijn met de extra bijdrage (hogere heffingen en minder subsidies) die van inwoners wordt gevraagd;
    iii. Inwoners belanden niet onder het bestaansminimum;
    iv. Preventieve maatregelen voor kinderen en jongeren worden ontzien. Zij worden geen ‘kind van de rekening’.
    v. De sociale basis (bibliotheken, buurthuizen, kunst en cultuur, podiumvoorzieningen) is essentieel voor de kwaliteit van onze samenleving en moet daarom zo veel mogelijk in stand worden gehouden.
    vi. Aan vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor de samenleving (minima, ouderen, kinderen, buurten) wordt perspectief geboden op realistische subsidiëring voor het voortzetten van hun activiteiten in de samenleving.
    vii. Organisaties en initiatieven die te maken krijgen met verlaging of stopzetten van subsidies worden ondersteund in het vinden en aanboren van alternatieve inkomstenbronnen. De gemeente stimuleert en verbindt.
    viii. Als door een bezuiniging een activiteit in de sociale basis dreigt te verdwijnen, wordt gemotiveerd hoe de maatschappelijke meerwaarde hiervan op een andere wijze geborgd wordt of waarom deze maatschappelijke meerwaarde niet essentieel is voor de sociale basis.
    ix. De mogelijkheid tot samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties en de mogelijke besparingen bij die vrijwilligersorganisaties wordt in samenspraak met deze organisaties opgesteld.
    x. Subsidies dienen effectief te zijn. Ze dienen bij te dragen aan het verwezenlijken van de ambities zoals verwoord in de Koersnota’s Samen leven, Omgevingsvisie en Economische Visie.
    xi. Positieve doorrekeningen van de mei- en september circulaire worden ingezet voor bovenstaande randvoorwaarden, en ter versterking van de algemene reserve.


    d. De volgende tekst (pagina 38) uit de Kadernota te schrappen:


    Reductie van de urencapaciteit aan wethouders vanaf 2026. Het voorstel is om na de bestuursperiode mei 2022 - mei 2026 met drie wethouders door te gaan. Het College krimpt daarmee met 20%. Dit levert voor de kosten van Bestuur, taakveld 0.1 een besparing op van 20%.


    En de tabel op pagina 36 dienovereenkomstig aan te passen.


    e. De tekst onderonder **“Mobiliteit en Infra”**op blz 30 van de Solide kadernota:


    “Voorstellen voor ombuigingen
    Invoeren betaald parkeren parkeergarage Dieren (150K). De parkeergarage Dieren wordt betaald parkeren. Er is een kans dat (een deel van) de inwoners dan niet langer met de trein zal reizen en bijvoorbeeld het hele woon-werktraject met de auto gaan afleggen met als gevolg dat het drukker wordt op de wegen. Goede communicatie met de buurt is vereist i.v.m. verwachtingen die bij
    inwoners mogelijk spelen (parkeergarage blijft altijd gratis).”,
    (…)
    Wij stellen voor een onderzoek te doen naar de invoering van betaald parkeren in de hele gemeente (PM)”
    (…)



    als volgt te wijzigen:


    “Voorstellen voor ombuigingen
    In de hele gemeente een onderzoek te doen voor 1 januari 2025 naar een ander parkeerregiem dat naast financiële voordelen ook bijdraagt aan andere door ons gestelde ambities op het vlak van leefbaarheid, gezondheid, natuur en biodiversiteit.”In de hele gemeente een onderzoek te doen voor 1 januari 2025 naar een ander parkeerregiem dat bijdraagt aan andere door ons gestelde ambities op het vlak van leefbaarheid, gezondheid, natuur en biodiversiteit en eventueel financiële voordelen en dit mee te nemen bij het mobiliteitsonderzoek.”


    2. En de Begroting 2025-2028 hierop in te richten.

    Amendementen

    Titel
    Geen betaald parkeren in gemeente Rheden
    Gezamenlijk naar een solide begroting
    Ik buurt mee doet ook mee
    Naar een solide begroting
    Parkeerbeleid
    Solidariteit in organisatie
    Solidariteit in organisatie (2)
    Solidariteit richting sociaal middenveld
    Vier voltijd wethouders

    Moties

    Titel
    Afschaffen hondenbelasting: socialer, efficiënter en kostenbesparend
    Dienstverlening dichterbij
    Duidelijke keuzes leiden tot duidelijke besluiten - Sportbedrijf
    Duidelijke keuzes leiden tot duidelijke besluiten - Uitbesteden groenbeleid
    Duidelijke keuzes leiden tot duidelijke besluiten - Uitvoering participatie
    Eerlijke verdeling van kosten in samenwerking
    Inzicht in dorpshuizen
    Kostenbesparing door vermindering regeldruk
    Minimabeleid
    Versterking sociaal maatschappelijk middenveld

    Raadsbesluiten

    Onderwerp
    Raadsbesluit Vaststelling Kadernota 2025 (24.47)

    Raadsvragen

    Onderwerp
    S24/84 Kadernota (24.31)

    Toezeggingen

    Titel
    Wethouder Hofstede zegt naar aanleiding van het verzoek van de heer Sahan toe om bij het gesprek met de dorpshuizen over de voorgenomen bezuinigingen niet alleen oog te hebben voor de veerkracht van een wijk, maar ook voor het voorzieningenniveau in een dorpskern (opdracht 3 van motie 1 'Inzicht in dorpshuizen').
    Wethouder Hofstede zegt naar aanleiding van motie 5 toe om de raad in de raadsinformatiebrief sociaal ook te informeren over de effecten van mogelijke uitbesteding van onderdelen van het participatiebeleid.
    Wethouder Klomberg zegt naar aanleiding van een vraag van de heer Kooijmans toe om 1 tot 2 weken voor het opleveren van de Programmabegroting middels een raadsinformatiebrief de raad inzicht te geven in de analyse van de reserves en voorzieningen en wat daarvan mogelijk kan vrijvallen. De nota Reserves en Voorzieningen, waarmee dit zal worden gefinaliseerd, zal op een zodanig moment worden aangeleverd dat de raad hiervoor in december 2025 een besluit kan nemen.
    Wethouder Klomberg zegt naar aanleiding van motie 7 toe om de raad na de nota kapitaalgoederen van begin 2025, de raad medio 2026 middels een raadsinformatiebrief te informeren over de mogelijkheden en effecten van het anders organiseren van groen- en buurtbeheer.
    Wethouder Klomberg zegt toe om te komen met een voorstel om de uitgifte van de ‘Ik buurt mee cheques’ terug te brengen van 2 naar 1 keer per jaar.
    Wethouder Ter Hoeven zegt naar aanleiding van motie 6 toe om te kijken naar de mogelijkheden die er zijn om sport in Rheden beter te organiseren en de raad hierover middels een raadsinformatiebrief te informeren.
  5. 5
    Sluiting